Pikajuoksijan henkinen kantti kasvaa fyysisissä harjoituksissa
3.10.2013
13 - 18 -vuotiaita pikajuoksijoita valmentava Haverinen sanoo, että nuorille koulu ja muut harrastukset ovat yhtä tärkeitä kuin urheilukin. Kainuun piiriennätyksen haltija palasi kilparadoille itsekin pari vuotta sitten, ja haluaa kilpavietin kasvavan hyvän ryhmähengen kautta. Kainuu 3.10.2013 klo 7:09 | päivitetty 3.10.2013 klo 15:51 Mistä on kyse?
Entinen pikajuoksija korostaa, että kokonaisuuden täytyy olla toimiva, jotta tuloksia saavutetaan. Tärkeimpänä tulee halu kokeilla ja löytää mielekäs tapa harrastaa liikuntaa. - Sen kautta löytyy se oma yhteisö, jonka parissa lähteä toteuttamaan harjoittelua ja käymään kilpailuissa. Sieltä kun tulee positiivista vastakaikua, niin pystyy parantamaan omia tavoitteitaan ja tuloksiaan. Jari Haverinen tietää mistä puhuu. Entisen pikajuoksija on edelleen Kainuun piiriennätyksen haltija, liki kahdenkymmenen vuoden takaa. Haverinen palasi vuosien tauon jälkeen juoksuradoille ja on kesän 2013 Suomen mestari miesten 40-vuotiaiden sarjassa. Haverinen tietää, että fyysisen harjoittelun ohella myös henkisellä puolella on merkityksensä urheilussa. - En kuitenkaan ole korostanut psyykkistä valmennusta, vaan se on osa tätä kokonaisuutta, 13 - 18 -vuotiaita tyttöjä valmentava Haverinen sanoo. Haveriselle fyysinen valmentautuminen on samalla henkistä valmentautumista. - Pyritään siihen, että vire, oma tahtotila ja halu ottaa itsestään kaikki irti osuisi kohdalleen oikealla hetkellä. Tämä on mielestäni sitä urheilullista itseluottamusta, jota pyritään rakentamaan. Silloin ollaan liikkeellä henkisten vahvuuksien kanssa. Tilastot näyttävät plussaaKajaanilaiset nuoret ovat menestyneet hyvin yleisurheilun parissa. Haverinen puhuu kuluneesta kesäkaudesta läpimurrosta ryhmässään. - Siellä on tosi kovia saavutuksia. Kun olemme jo vuosia tehneet töitä ryhmässä, niin tulokset palkitsevat sekä valmentajaa että urheilijoitakin. Päästään ihan tosissaan haastamaan Suomen huippuja. Haverinen uskoo, että hänen valmennettavansa ovat tulevaisuudessa entistä suuremmalla joukolla taistelemassa Suomen mestaruuksista. Vaikka Haverisen valmentamat tytöt ovatkin nuoria ja urheilun ohella muu elämä vie aikansa, on Haverinen havainnut motivaation olevan kohdallaan. Päästään ihan tosissaan haastamaan Suomen huippuja.
- Olemme saaneet aikaan todella hyvän ryhmähengen. Vaikuttaa siltä, että tytöt eivät malta jäädä harjoituksista pois - sinne tullaan tapaamaan urheilijakavereita ja harjoittelemaan yhdessä. Siinä herää oma kilpailuvietti ja tietoisuus siitä, että mitä kovemmin harjoitellaan, sitä kovempia tuloksia saavutetaan. Syyskuun lopulla pidetyssä hallikauden avauksessa Haverinen on korostanut kuitenkin myös oman elämän tärkeyttä. - Lepo, koulu ja omat menot ovat tärkeitä, ja ne kannattaa huomoida ja urheilla niiden ehdoilla. Näin rakennetaan tästä kokonaisuudesta tervehenkinen elämäntapa. Voi kasvaa urheilijana ja elämässäHaverisen tavoitteena on, että harjoituksissa on mukavaa olla. - Se on yksi tärkeimmistä asioista. Jos meille tulee uusia urheilijoita ryhmään, niin heidät otetaan hyvin vastaan ja mukaan porukkaan. Pyritään rakentamaan hyvää henkeä kaikin tavoin. Haverisen mukaan tytöillä on herännyt kilpailuvietti, jota valmentajat ja taustajoukot pyrkivät tukemaan.
Haverinen kokee, että voi valmentajana antaa urheilijalle oppeja myös urheilun ulkopuolella. - Valmentaja voi olla tukemassa myös elämää. Olen itse nähnyt ja kokenut sen, että nuorena harrastettu urheilu antaa eväät menestymiseen elämiseen aikuisiälläkin. Urheilu-ura kasvattaa myös valmiuksia työelämään, sanoo teknologiajohtajana Kajaani Game Studios Oy:ssä toimiva Haverinen. Tähtäimet tulevaan ovat tyttöjen parissa myös korkealla. - 18-vuotiaat tytöt ovat jo sellaisella fyysisellä tasolla, että vastustajia haetaan jo naisten sarjoista. Kyllä se niin on, että pian uskalletaan lähteä naisten sarjoihin eikä ole kaukana, että sieltä saadaan menestystä.
|